Utlysning av Villa Faraldi stipendet 2025

Fritz Røeds Minnefond (FRfond) utlyser med dette Villa Faraldi stipendet for 2025.
Stipendet deles ut hvert annet år, første gang i 2008.
Billedhoggeren Fritz Røed (1928 – 2002) var født og oppvokst på Bryne på Jæren, et sted han forble nært knyttet til hele sitt liv. Time Kommune er, sammen med Villa Faraldi, en god samarbeidspartner og viktig bidragsyter til FRfondets virksomhet.

I år har fondet valgt å utlyse stipendet gjennom Rogaland Kunstsenter. Billedkunstnere og kunsthåndverkere bosatt i Norge kan søke. Kun søknader som oppfyller nedenstående krav til søknad vil bli vurdert. Kunstnere med tilknytning til Rogaland oppfordres til å søke.

Stipendet er opprettet av FRfondet. Formålet er å fremme interesse for billedkunst og kunsthåndverk gjennom forskning, formidling og kulturutveksling mellom Norge og Italia.

Villa Faraldi

Stipendmottaker får:

ARBEIDSSTIPEND

pålydende NOK 20 000.
Inntil 2 måneders opphold i landsbyen Villa Faraldi, Italia, i perioden mai– juli 2025.

Oppholdet inkluderer:

ATELIER:

Det gamle kapellet Santa Catherina er brukt som atelier siden begynnelsen av 1970- årene av flere nordiske kunstnere, deriblant Fritz Røed, Inger Sitter, Franz Widerberg, Eli Marie Johnsen, Per Göransson og Bengt Ohlson med flere. Fra tidlig 80-tall var dette Fritz Røeds atelier der han blant annet skapte Hafrsfjord monumentet «Sverd i Fjell» Atelieret har gjennomgått en oppgradering av det elektriske anlegget i 2022/23 bl.a. støttet av BKH. Atelieret stilles til rådighet under oppholdet.

ENKEL LOSJI:

Villa Faraldi kommune stiller enkelt losji til disposisjon. Tilgang til felles kjøkken og bad. Hvitevarer og møbler er betydelig oppgradert i 2022/23. Egner seg ikke for familier med små barn. FR fondet kan, hvis ønskelig, formidle leie av bolig med høyere standard.

Stipendmottakeren må selv dekke:

KOST OG REISE

Kost og reise dekkes ikke, men flere tidligere stipendmottakere har søkt og fått andre reisestipend i tilknytning til oppholdet. Nærmeste flyplass er Nice i Provence/ Frankrike.
Kollektivtrafikken i området er svært begrenset slik at det er en stor fordel om stipendmottakeren disponerer egen bil.

De nordiske Villa Faraldi-kunstnerne har lenge vært en integrert del av det sosiale liv i landsbyen. Det vil bli satt pris på om stipendiaten søker å videreføre denne tradisjonen, for eksempel ved at innbyggerne inviteres til atelierbesøk, åpent atelier, utstilling eller lignende under oppholdet.

Krav til søknaden:

Søknadsfrist: 2. mai 2024

Søknaden sendes til stipend@frfond.no. Kun digitale søknader mottas og søknaden må inneholde:

 • Begrunnelse for hvorfor du vil søke stipendet på maks en halv A4 side.
 • CV
 • Inntil 10 bilder/linker som dokumenterer egen kunstnerisk praksis,
 • Størrelse max 5 MB
 • Par og grupper kan sende felles søknad (må ev. dele stipendbeløpet).

Juryen for Villa Faraldi stipendet 2025 består av:

 • Gabriella Göransson, styremedlem og billedkunstner
 • Kristin Røed, styreleder og kunstformidler
 • Luis Emilio Røed Marroquin (student v/ kunstakademiet I Malmø)
 • Karoline Røed Tønnesen, grafisk designer og nestleder i styret
 • En kunstner oppnevnt av Rogaland Kunstsenter

Tidligere stipendmottakere er:

2023: Mattias Härenstam
2018: Morten Slettemeås
2016: Line Anda Dalmar
2014: Christine Aspelund
2012: Marian Heyerdahl (Villa Faraldi stipendet)
2012: Elizabeth Croft (S. Catherina arbeidsstipend)
2010: 2. Generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi (Thomas Widerberg, Nico Widerberg og Gabriella Göransson)
2008: Ulla Mari Brantenberg

Velkommen til å sende inn søknad!

Med vennlig hilsen
Fritz Røeds Minnefond

Il nascondiglio / Skjulestedet

Vi ønsker alle venner naboer, tilreisende og kunstinteresserte velkommen til åpning årets stipendutstilling i Villa Faraldi

Il nascondiglio / skjulestedet

Av stipendkunstneren Mattias Härenstam

Lørdag 8. juli kl. 21.00 blir det offisiell åpning ved Norges ambassadør til Italia Johan Vibe.

Sted:

Centro Culturale Fritz Røed, Via Felice Cascione  4, Villa Faraldi

musikalsk innslag ved Andreas Wetås Jara (violoncello) og Elisabeth Wetås Jara (violino)

Villa Faraldi kommune stiller med forfriskninger.

Utstillingsperiode: 8. – 16. juli 2023

Åpningstider: 18 – 22

Øvrig program:

12. juli kl. 21.00: Kunstnersamtale /artist talk

16. juli kl. 21:00: Finissasje

Med Villa Faraldi i hjertet sommeren 2022

Med Villa Faraldi i hjertet

Cappella Santa Caterina ble etablert som fellesatelier for Inger Sitter, Franz Widerberg, Fritz Røed, Per Göransson og Eli Marie Johnsen en gang på slutten av 1970 tallet.

Ikke bare billedkunstnere men også andre kulturarbeidere hadde tilhold i Villa Faraldi som regissør, filmekspert og programleder Pål Bang-Hansen, journalist Jon Lie og poet Kolbein Falkeid.

Selv om vi først og fremst har fokus på billedkunstnerne inneholder programmet også en hommage til Pål, Jon og Kolbein som på hver sin måte satte sitt preg på livet i Villa Faraldi.

Prosjektet tar for seg framveksten av en norsk «kunstnerkoloni» i Villa Faraldi. Som i alle legender finnes det flere versjoner. Vi har gjort våre utvalg, men ser fram til å høre alle de andre versjonene fra våre venner og naboer i Villa Faraldi. Hensikten med prosjektet er først og fremst å bringe historien videre til nye generasjoner i Villa Faraldi, løfte fram innsikt og forståelse i møtet mellom ulike kulturer i vår multikulturelle samtid, og ikke minst dette møtets betydning for utviklingen av samtidskunsten.

Vi gleder oss til å møte og å minnes gamle og å få nye Villa Faraldi venner.

Vi takker samarbeidspartnere og støttespillere i Villa Faraldi kommune, Time kommune, Mathilde og Lars Fasting, Scheiblers legat, Bildende Kunstneres hjelpefond og øvrige bidragsytere.

Program

9. juli kl. 21.00

Åpning av utstillingen «Med Villa Faraldi i hjertet» I atelieret i cappella Santa Caterina

Utstillingen viser dokumentasjon og arbeider av Inger Sitter, Frans Widerberg, FritzRøed, Per Göransson og Eli Marie Johnsen.

10. – 13. og 15. – 17. juli kl. 17.00 – 19.00 og 21.00 – 23.00

Omvisning i utstilling og prosjekt

14. juli – kl. 21.00

«Cinema Paradiso»

Utendørs visning av filmen på fasaden til atelieret i Santa Caterina (Ta med pute til å sitte på)

En film om vennskap, kjærlighet til film og om minner. Nyrestaurert utgave av Italiensk klassiker med norsk undertekst, Regi: Guiseppe Tornatore, Musikk: Ennio Morricone, Andrea Morricone, Produsent Franco Cristaldi.

Kun få sitteplasser reservert til eldre. Alle andre må medbringe puter og sitte på bakken.

17. juli kl. 21.00 – 23.00

«En aften for poesi og minner»

Unn Falkeid leser dikt fra samlingen Horisonter av sin far Kolbein Falkeid og etterpå er det tid for utveksling av minner. Dikt om steder, hendelser og folk i Villa Faraldi, og om livet.

Velkommen!

Utsettelse av årets stipendopphold og – utstilling på grunn av Koronavirus utbruddet.

Kjære Villa Faraldi venner og samarbeidspartnere

Etter å ha fulgt utviklingen i forbindelse med Koronaviruset i noen uker har Stiftelsen Fritz Røeds Minnefond nå avtalt med kunstneren Mattias Härenstam at hans stipendopphold og utstilling i Villa Faraldi utsettes ett år, til våren og sommeren 2021. NY UTSETTELSE TIL 2022.

Bakgrunnen er den uoversiktelige situasjonen med hensyn til Koronavirus i Nord Italia.

Pr. idag er kulturarrangementer, messer og skoler stengt i Liguria. Det er meldinger om at skolene skal etter planen åpne igjen førstkommende mandag 9. mars, men det har allerede vært utsatt et par ganger. Kunstneren Mattias Härenstam er positiv til å utsette oppholdet ett år. Hans ønske er å samarbeide med lokale krefter og oppsøke fagmiljøer i regionen, noe som ikke er så hyggelig i disse dager.

For FRfondets del er det nok av oppgaver i forbindelse med innsamling av penger til og oppfølging av oppgradering og vedlikehold i Atelier S. Caterina og losji for stipendkunstner. I tillegg raste en del av adkomstveien til S. Caterina ut under et uvær i desember. Kommunen vil utbedre veien i løpet av våren (jeg har hørt i mai) men de venter på sentrale midler til dette.

FRfondet vil arbeide for at utbedring av det elektriske anlegget i S.Caterina og oppgradering av kunstnerens losji kommer på plass i løpet av våren og søke midler fra ulike instanser for det videre oppgraderings og vedlikeholds arbeidet.

Alt i alt forsetter vi arbeidet som planlagt, men stipendoppholdet og utstillingen til Mattias Härenstam er altså utsatt ett år.

Dette var ikke slik vi ønsket, men noen ganger må vi akseptere at ting tar en annen vending enn planlagt. Vi gleder oss til å ta imot Mattias Härenstam i Villa Faraldi våren og sommeren 2021!

Med vennlig hilsen

Kristin Rannei Røed
Styreleder FR fond
Tlf. 957 01 168

Tildeling av Villa Faraldi stipendet 2020

Fritz Røeds Minnefond (FRfondet) har vedtatt å tildele Villa Faraldi stipendet for 2020 til

billedkunstner Mattias Härenstam.

(c) Mattias Härenstam

Stipendmottakeren får:
• Arbeidsstipend på NOK 20 000 og
• Arbeidsopphold i landsbyen Villa Faraldi i Italia, våren og sommeren 2020.

Mattias Härenstam, som arbeider med skulptur, grafikk film og video, arbeider nå med nye skulpturer i mindre skala. Han ser fram til å arbeide i det gamle kapellet Santa Catherina i Villa Faraldi, hvor Fritz Røed og så mange andre kunstnere har arbeidet tidligere.
Som billedhugger er Härenstam opptatt av den lange skulpturhistorien i Italia, helt tilbake til antikken, over renessansen og frem til våre dager med kunstnere som f eks Giuseppe Penone og Jannis Kounellis. Men det er ikke kun den høye «kunstkanon» som interesserer ham – i Italia finnes også en stor og levende håndverkstradisjon for treskjæring. Et materiale han har arbeidet mye med og har et nært forhold til. Juryen setter pris på at Härenstams prosjekt har en god forankring i de genuine mulighetene landsbyen Villa Faraldi kan by på, beliggende midt i en av Italias viktigste olivenregioner. Det skal ihvertfall ikke mangle på tremateriale og vi håper at kunstneren vil ha glede av oppholdet i sitt kunstneriske virke. Kunstneren starter sitt opphold I Villa Faraldi I slutten av april og avslutter med utstilling i Villa Faraldi fra 4. til 11. juli 2020.

Mattias Härenstam er født og har vokst opp i Sverige. Han er utdannet bl.a. ved Kunsthøgskolen i Bergen og bor og arbeider i Oslo.
Gitt kunstnerens svensk/norske bakgrunn er tildelingen også en gest til tidligere svenske og svensk/norske billedkunstnere i Villa Faraldi: Kunstmaleren Bengt Ohlsson, kunstmaler Per Göransson og tekstilkunstner Eli Marie Johnssen som alle har bodd og arbeidet i Villa Faraldi.

Mattias Härenstam har en solid kunstnerisk praksis. Han har de senere årene hatt en rekke separatutstillinger ved blant annet Norske Grafikere 2019, Vigelandsmuseet og Stavanger Kunstmuseum i 2016, deltatt i en rekke kollektivutstillinger bl.a. i Nordnorsk Kunstmuseum og Haugesund Kunstmuseum i 2019, Stavanger Kunsthall, Virsum Konsthall, Fotogalleriet og Hå Gamle Prestegård i 2018.
Han har også utført flere kunstoppdrag i offentlig rom, sist to store treskulpturer ved Universitetet i Bergen. For mer informasjon se hjemmesiden: www.mattiasharenstam.com
FRfondet deler ut Villa Faraldi stipendet hvert annet år, første gang i 2008.
Årets tildeling ble utlyst gjennom Kunstsentrene i Norge og Bryne kunstforening og det kom inn ialt 29 søknader til behandling.

Formålet er å fremme interesse for billedkunst og kunsthåndverk gjennom forskning, formidling og kulturutveksling mellom Norge og Italia.
Billedhuggeren Fritz Røed (1928 – 2002), kanskje mest kjent for nasjonalmonumentet Sverd I Fjell, ved Hafrsfjord I Rogaland, var født og oppvokst på Bryne på Jæren, senere bosatt I Oslo og I Villa Faraldi I Italia. Bryne var et sted han alltid forble nært knyttet til og Time kommune er idag vennskapskommune med Villa Faraldi kommune, og en god samarbeidspartner for FR–fondets virksomhet.
De nordiske Villa Faraldi-kunstnerne, bl.a. Inger Sitter, Bengt Ohlsson, Franz Widerberg, Per Göransson, Eli Marie Johnssen og Fritz Røed var alle en integrert del av det sosiale liv i landsbyen. Stipendmottakerne oppfordres til å videreføre denne tradisjonen, ved at innbyggerne inviteres til atelierbesøk, åpent atelier, utstilling eller lignende under oppholdet.

Juryen bestod av:
• Gabriella Göransson, styremedlem og billedkunstner,
• Gro Greve, grunnlegger og partner ICArt,
• Kristin Røed, styreleder og kunstformidler.

Tidligere stipendmottakere er:
2018: Morten Slettemeås
2016: Line Anda Dalmar
2014: Christine Aspelund
2012: Marian Heyerdahl (Villa Faraldi stipendet) og
Elizabeth Croft (S. Catherina arbeidsstipend)
2010: 2. Generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi:
Thomas Widerberg, Nico Widerberg og Gabriella Göransson
2008: Ulla Mari Brantenberg

Vi gratulerer Mattias Härenstam med stipendet og ser fram til det videre samarbeidet.

Utlysning av Villa Faraldi stipendet 2020

Fritz Røeds Minnefond (FRfondet) utlyser Villa Faraldi stipendet for 2020.

Stipendet deles ut hvert annet år, første gang i 2008.

I år har fondet valgt å utlyse stipendet gjennom KiN (Kunstsentrene i Norge) og Bryne Kunstforening. Billedkunstnere og kunsthåndverkere bosatt i Norge kan søke. Kun søknader som oppfyller nedenstående krav til søknad vil bli vurdert.

Stipendet er opprettet av FRfondet. Formålet er å fremme interesse for billedkunst og kunsthåndverk gjennom forskning, formidling og kulturutveksling mellom Norge og Italia:

Stipendmottaker får:

 • ARBEIDSSTIPEND pålydende NOK 20 000.
 • Inntil 2 måneders opphold i landsbyen Villa Faraldi, Italia, i perioden mai – juli 2020.
  • Oppholdet inkluderer:
  • ATELIER: Det gamle nedlagte kapellet Santa Catherina er brukt som atelier siden begynnelsen av 1970- årene av flere nordiske kunstnere, deriblant Fritz Røed, Inger Sitter, Franz Widerberg, Eli Marie Johnsen, Per Göransson og Bengt Ohlson med flere. Fra tidlig 80-tall var dette Fritz Røeds atelier der han blant annet skapte Hafrsfjord monumentet «Sverd i Fjell». Atelieret stilles til rådighet under oppholdet.
  • LOSJI: Villa Faraldi kommune stiller enkel losji til disposisjon. Tilgang til felles kjøkken og bad. Egner seg ikke for familier med små barn. FR fondet kan, hvis ønskelig, formidle leie av bolig med høyere standard.
  • Kost og reise dekkes IKKE.

De nordiske Villa Faraldi-kunstnerne har lenge vært en integrert del av det sosiale liv i landsbyen. Det vil bli satt pris på om stipendiaten søker å videreføre denne tradisjonen,  for eksempel ved at innbyggerne inviteres til atelierbesøk, åpent atelier, utstilling eller lignende under oppholdet.

Billedhoggeren Fritz Røed (1928 – 2002) var født og vokste opp på Bryne på Jæren, et sted han forble nært knyttet til. Time Kommune er vennskapskommune med Villa Faraldi kommune, og en god samarbeidspartner og viktig bidragsyter til FRfondets virksomhet.

Søknadsfrist 1. november 2019 til stipend@frfond.no

 Krav til søknaden:

 • Kun digitale søknader mottas og søknaden må inneholde:
 • Begrunnelse for hvorfor du vil søke stipendet på maks en halv A4 side.
 • CV
 • Inntil 10 bilder/linker som dokumenterer egen kunstnerisk praksis,
 • Størrelse max 5 M

Juryen består av:

 • Gabriella Göransson, styremedlem og billedkunstner
 • Gro Nesjar Greve, grunnlegger og partner ICArt
 • Kristin Røed, styreleder og kunstformidler

Tidligere stipendmottakere er:

2018:   Morten Slettemeås

2016:   Line Anda Dalmar

2014:   Christine Aspelund

2012:   Marian Heyerdahl (Villa Faraldi stipendet)
Elizabeth Croft (S. Catherina arbeidsstipend)

2010:   2. Generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi
Thomas Widerberg, Nico Widerberg og Gabriella Göransson

2008:   Ulla Mari Brantenberg

Vi tar sikte på å velge stipendmottaker før årsskiftet og forbehold om endringer grunnet uforutsette hendelser.

Velkommen til å sende inn søknad.

Med vennlig hilsen

Fritz Røeds Minnefond
Kristin Røed
Styreleder

 

Tildeling av Villa Faraldi stipendet 2018

Fritz Røeds Minnefond (FRfondet) har vedtatt å tildele Villa Faraldi stipendet for 2018 til kunstneren Morten Slettemeås.

Stipendet har vært delt ut hvert annet år, første gang i 2008.
I år valgte fondet å utlyse stipendet gjennom Kunstsentrene i Norge og vi fikk ialt 30 kvalifiserte søknader til behandling.

Stipendet er opprettet av FRfondet. Formålet er å fremme interesse for billedkunst og kunsthåndverk gjennom forskning, formidling og kulturutveksling mellom Norge og Italia:
Stipendmottaker får:
• ARBEIDSSTIPEND: pålydende NOK 20 000.
• 2 måneders opphold i landsbyen Villa Faraldi, Italia, i perioden april – juli 2018.

8Morten Slettemeås arbeider hovedsakelig med maleri. Hans malerier veksler mellom det figurative og det abstrakte med referanser både fra kunsthistorien og vår massemediale popkulturelle verden.
Under hans opphold i Villa Faraldi vil har arbeide med en separatutstilling i Villa Faraldi i juli og en separatutstilling på Hå Gamle Prestegård på Nærbø i Oktober.
Hans arbeider er tidligere blitt vist i utstillinger blant annet ved: Museo de Arte Contemporaneo i San Luis Potosi og Museo de Cancilleria i Mexico, Kunsthall Grenland, Lillehammer Kunstmuseum, Haugar Vestfold Kunstmuseum, Stavanger Kunstmuseum og Stenersenmuseet.

Kunstneren planlegger en måneds opphold I Villa Faraldi I april/mai 2018 og en måneds opphold i Villa Faraldi I juli 2018.
Se også hjemmesiden slettemeas.com

De nordiske Villa Faraldi-kunstnerne har alltid vært en integrert del av det sosiale liv i landsbyen. Stipendiaten oppfordres til å videreføre denne tradisjonen, ved at innbyggerne inviteres til atelierbesøk, åpent atelier, utstilling eller lignende under oppholdet.
Billedhoggeren Fritz Røed (1928 – 2002) var født og vokste opp på Bryne på Jæren, et sted han alltid forble nært knyttet til. Time Kommune er vennskapskommune med Villa Faraldi, og en god samarbeidspartner og viktig bidragsyter til FR–fondets virksomhet.
Juryen bestod av:
• Gabriella Göransson, styremedlem og billedkunstner
• Karoline Røed Tønnesen, styremedlem og grafisk designer
• Kristin Røed, styreleder og kunstformidler

Tidligere stipendmottakere er:

2016: Line Anda Dalmar
2014: Christine Aspelund
2012: Marian Heyerdahl (Villa Faraldi stipendet) og Elizabeth Croft (S. Catherina arbeidsstipend)
2010: 2. Generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi:
Thomas Widerberg, Nico Widerberg og Gabriella Göransson
2008: Ulla Mari Brantenberg

Vi gratulerer Morten Slettemeås med stipendet og ser fram til det videre samarbeidet.

Villa Faraldi stipendet 2018

Fritz Røeds Minnefond (FRfondet) utlyser Villa Faraldi stipendet for 2018.

Stipendet deles ut hvert annet år, første gang i 2008.

I år har fondet valgt å utlyse stipendet gjennom Kunstsentrene i Norge og billedkunstnere og kunsthåndverkere bosatt i Norge kan søke.

Stipendet er opprettet av FRfondet. Formålet er å fremme interesse for billedkunst og kunsthåndverk gjennom forskning, formidling og kulturutveksling mellom Norge og Italia:

Stipendmottaker får:

 • ARBEIDSSTIPEND: pålydende NOK 20 000.
 • 2 måneders opphold i landsbyen Villa Faraldi, Italia, i mai – juni 2018. 

  Oppholdet inkluderer:

 • ATELIER: Det gamle nedlagte kapellet Santa Catherina er brukt som atelier siden begynnelsen av 1970 tallet av flere nordiske kunstnere, deriblant Fritz Røed, Inger Sitter, Franz Widerberg, Eli Marie Johnsen, Per Göransson og Bengt Ohlson med flere. Atelieret stilles til rådighet under oppholdet.
 • LOSJI: FR fondet stiller enkel losji til disposisjon. Tilgang til felles kjøkken og bad. Egner seg ikke for familier med barn. (kost ikke inkludert). FR fondet kan, hvis ønskelig, formidle leie av bolig med høyere standard.

De nordiske Villa Faraldi-kunstnerne har alltid vært en integrert del av det sosiale liv i landsbyen. Det vil bli satt pris på om stipendiaten søker å videreføre denne tradisjonen,  for eksempel ved at innbyggerne inviteres til atelierbesøk, åpent atelier, utstilling i atelieret eller lignende under oppholdet.

Billedhoggeren Fritz Røed (1928 – 2002) var født og vokste opp på Bryne på Jæren, et sted han alltid forble nært knyttet til. Time Kommune er vennskapskommune med Villa Faraldi, og en god samarbeidspartner og viktig  bidragsyter til FR–fondets virksomhet.

Søknadsfrist 15. oktober 2017 til stipend@frfond.no

 • Kun digitale søknader mottas og søknaden må inneholde:
 • Begrunnet interesse for hvorfor du vil søke stipend. Maks to A4 sider.
 • CV
 • Maks 10 bilder av kunstneriske verk/prosjekt. Ikke større en 1MB TOTALT.

Juryen består av:

 • Gabriella Göransson, styremedlem og billedkunstner
 • Karoline Røed Tønnesen, styremedlem og grafisk designer
 • Kristin Røed, styreleder og kunstformidler

Tidligere stipendmottakere er:

2008:   Ulla Mari Brantenberg

2010:   2. Generasjon norske kunstnere i Villa Faraldi

Thomas Widerberg, Nico Widerberg og Gabriella Göransson

2012:   Marian Heyerdahl (Villa Faraldi stipendet)

Elizabeth Croft (S. Catherina arbeidsstipend)

2014:   Christine Aspelund

2016:   Line Anda Dalmar